Nils Oscar

Nyheter

By in Nyheter Kommentarer inaktiverade för Unik historisk malt blir ölserie hos Nils Oscar

Unik historisk malt blir ölserie hos Nils Oscar

Spannmålsföretaget Warbro Kvarn och Nils Oscar bryggeri lanserar idag ett spännande samarbete. En serie öl ska bryggas på Warbros unika maltkornsvariant Balder, en historisk och mycket karaktärsfull kornsort som var populär på 40-talet.

”Den pilsnermalt Warbro Kvarn mältat av kornsorten Balder har en stor djup karaktär, med lager av små nyanser. Vi kommer att göra en hel serie öl, med malt från Warbo Kvarn och äldre spannmålssorter, först ut blir en Kellerbier.” säger Patrick Holmqvist, huvudbryggare på Nils Oscar som personligen har en stor förkärlek för klassiska öltyper.

Warbro Kvarn är företaget som i över 15 år har levererat ekologiskt mjöl, flingor och andra spannmålsprodukter till bagerier, butiker och restauranger. Nu satsar företaget även på ekologisk, närproducerad malt av ett flertal ovanliga och historiska spannmålssorter till öl- och whiskytillverkning. Kornsorten Balder utsågs på 40-talet av Svenska Bryggeriförbundet till en av de mest kvalitativa och smakrika maltkornsorterna på marknaden och exporterades flitigt. Balder har en söt smak med antydan av nötter, och är mer aromatisk och djup i smaken jämfört med modernare sorter av maltkorn.

Mälteriet hos Warbro stod färdigt hösten 2017 och är ett småskaligt alternativ till en annars tämligen anonym råvara som idag framförallt är tillgänglig via stora producenter. ”Samarbetet med Nils Oscar känns rätt av flera anledningar, vi är Sörmlandskollegor inom mat- och dryckeshantverk och Nils Oscar är särskilt duktiga på just klassiska stilar av lageröl där malten får spela huvudrollen.” säger Kerstin Björklund, VD på Warbro Kvarn.

På Nils Oscar är man lika exalterade ”Vi har följt Warbro Kvarns utveckling och när de ringde och bjöd in oss till ett besök så var det självklart att vi skulle åka dit. Vi har alltid varit duktiga på öl med maltkaraktär och att träffa dessa spannmålsentusiaster är oerhört inspirerande. Malt kan säkerligen komma att bli den ”nya humlen” och få större betydelse framöver” Säger Ida Lindberg Klausen, marknadsansvarig på Nils Oscar.

Nils Oscar och Warbro Kvarn deltar med den aktuella ölen Kellerbier i tävlingen Heirloom Malt Brewing Award, en global tävling med fokus på kulturspannmål där finalen hålls i Tyskland i november. Ölet som Nils Oscar och Warbro kommer att tävla med är alltså en ofiltrerad ljus lageröl, en Kellerbier, där karaktären från malten verkligen kommer att få utrymme. Nils Oscar Kellerbier kommer att släppas i begränsad upplaga i Systembolagets exklusiva sortiment efter sommaren.

Post navigation